Vytancované v tanečnom kempe v Plzni

18.07.2018 12:00

Totem logoMedzigeneračné a dobrovoľnícke centrum TOTEM PLZEŇ z. s. v Českej republike pozvalo tanečný súbor Šumienky z Dovalova na 1. ročník špeciálneho kempu pre seniorské tanečné skupiny, ktorý sa uskutočnil 14. 18. júla 2018. V kempe bolo vytvorených päť tanečných dielní rôzneho štýlu s profesionálnymi lektormi.

Účelom kempu bolo vzájomne sa zísť a poznať, užiť si spoločný čas, naučiť sa niečo nové, získať inšpiráciu, ukázať čo kto vie, spoločne utvoriť tanečné číslo, ktoré bude možné predstaviť verejnosti.

K aktívnemu odpočinku a kultúrnemu vyžitiu dopomohla prehliadka mesta Plzeň so sprievodcom, exurzie do Plzeňského podzemia a ďalší sprievodný program. Súčasťou kempu bolo ubytovanie s plnou penziou.

Reportáž z kempu

Niekedy na jar zazvoní Daniele Račkovej telefón a český mladý hlas sa pýta, „Vy jste ta vedoucí aktivního seniorského tanečního souboru Šumienky, který má ty nádherné květované sukně?“ „Áno, to sme my.“„Přišli by jste v létě na několikadenní vzdělávací seniorský taneční camp do Plzně?“„Áno, samozrejme!“ 

A tak nasledoval obvyklý príval prihlášok, formulárov, podkladov a v noci 14.7. sa Šumienky v zostave: Majka Papajová, Vierka Švihrová, Oľga Vodrážková, Marta Bendíková, Vierka Fialová, Evka Páleničová, Janka Stachová, Janka Števčeková, Vierka Kaincová a Daniela Račková zišli v Liptovskom Mikuláši pred rýchlikom LeoExpres. 

Namiesto pohodových šiestich hodín do Prahy, to bolo kvôli zrazenému jeleňovi u Čadce dlhých deväť. Prišli tak do Plzně posledné, čo skvele improvizujúcim poriadateľom z Mezigeneračného dobrovoľnického centra TOTEM nevadilo, počkali na nich s neskorým obedom a preskupili pár vecí. Rýchlo ich ubytovali a zapojili hneď do akcie prvej lekcie, týkajúcej sa rytmu, s názvom MUZIKALITA. Tak teda jeleň urobil Šumienkám pozornosť na Tanečnom campu skôr ako prišli a každý sa ich pýtal − tak to ste vy tie Šumienky?

Sympatický, mladý a ako sa ukázalo i skúsený lektor-muzikoterapeut Radek Harvánek viedol MUZIKALITU ako dirigent účinného orchestera, keď všetkým pomohl nájsť a využiť zvukom vytvorenú energiu. Po rozcvičovaní, kde sa tlieskalo a využívalo vlastné telo k hraniu a kedy mal každý pocit nájdenia seba samej, došlo k odblokovaniu zábran a ostýchavosti. Každý si vybral nástroj a lektor dokázal uvoľnené emócie jednotlivcov krotit i burcovať do slobodnej rytmickej spontánnosti. Pre Šumienky to bolo ideálne prebudenie z úmorného cestovania. Skočili do programu výuky rovnými nohami a skupina sa pomocou tejto metódy stala jedným organizmom. Ani si nevšimli ako a kedy sa únava vyparila. 

Nasledovala lekcia nácviku spoločného tanca FLASHMOB. Je to označenie pre modernú bleskovú tanečnú a zábavnú akciu na ktorej sa podieľa viac ľudí. 

Zvyčajné obavy starších ľudí „ako zaspím v cudzom prostredí “ sa rozplynuli, pretože náročný program končiaci o 21hod, vyžmýkal každého do dna a všetci spali ako keď ich do vody hodí. 

Ráno druhého dňa bola lekcia ORIENTU. Človek by mal strach, ako sa mu budú dariť nejaké brušné variácie, ale výuka opäť prebiehala ako po masle . Bolo to zas o dokonalom, tentoraz telesnom rozcvičovaní a uvoľňovaní. Trošku tajomná lektorka Zdenka Rašková perfektne vysvetlila, ukázala a naučila technické postupy chvenia a trasenia rôznych partií tela sústredeným ovládaním určitých partií svalstva. Pridali sa paličky pre účastníkov a lektorka s mečom na hlave učila tanec rovnováhy. Po potrebnej prestávke na obed a ďalšej lekcii veľkoskupinového FLASHMOBu sa Šumienky až do večera znovu ponorili do ORIENTU. Teraz so známými šatkami. Objavili novú prácu rukami a fígle ako rafinovane so šatkami zachádzať. 

Tretí deň bol v réžii LATINA, ale najskôr ďalšia lekcia FLASHMOBu. Táto improvizovaná organizácia tančiaceho davu sa nacvičovala stále viac, aby pripravované spoločné verejné vystúpenie bolo čo najlepšie. Upozorňujeme, že súbory jeden tanec pripravujú a zdokonaľujú celé mesiace, aj rok a tu na tanečnom campu v Plzni sa všetko dialo intenzívne za pochodu behom pár dní. 

LATINO bolo s energickou Janou Kučerovou. Zase rozcvičovanie, ale iného druhu, hlavne krku, hlavy a rúk. Učil sa tanec BACHATA. Najzložitějšie a najužitočnějšie bolo pre Šumienky zvládnuť otočky bez zamotania hlavy. Dôraz bol dávaný samozrejme i na pozície rúk, pohyb po parketu a energický súlad. Aj lekcia LATINA bola výborná a Šumienky si s lektorkou padli do oka tak, že nakoniec pri verejnom večernom predstavení, neplánovane spoločne vystúpili. 

To by sme ale predbehli, pretože do dňa sa ešte vošla exkurzia do vyhláseného Plzeňského podzemia. S helmami na hlavách je možné prejsť časť labyrintu a vidieť chodby, pivnice, studne a dokonce aj mlyn z pred elektrickej doby. Intenzívna - skoro tatranská búrka zchladila celý kraj a úľavu z horúčav uvítali všechny súbory, ktoré sa zišli na generálke veľkého verejného vystupovania. Slávnostný večer bol v novej a krásne zrekonštruovanej Boloveckej sokolovni. Každý súbor mal dve vystúpenia. Šumienky sa uviedli Maľovanými vozmi a Aerobikom. 

Bolo pre nich výborné vidieť ďalšie čisto seniorské súbory rôzných zameraní, štýlov a tanečných úrovní. Ohromujúca bola láskavá, milá a uvoľnená atmosféra bez stresu a napätia zo súperenia, všetko presne podľa výstižného hesla Tanečného campu Plzeň: TANEC JE ZÁLEŽITOSŤOU SRDCA, NIE VEKU. Mnohí sa spolu rozprávali, kontaktovali a zabávali, poučili a vzájomne sa obohatili, veď raz vidieť a zažiť je viac, než stokrát počuť. Výborné boli aj tance mladých profesionálnych lektorov. Večer končil o 23hod záverečnou tancovačkou s  živou hudbou. 

Posledný pracovný deň bol v rytme FLASHMOBu lektorky a hlavnej organizátorky Veroniky Máslovej, vrcholiace na verejnom vystúpení na tráve v parku Mlýnská strouha. Rozlúčenie účastníkov prebehlo ráno pri raňajkách. Šumienky sa rozlúčili emotívnou a pre mnohých Čechov i dojemnou rečou o radosti z tanca a svornosti našich národov, v rozhovore pre natáčajúci Plzeňský rozhlas. Okrem rozhlasových reportáží vzniklo z podujatia mnoho fotiek a videí, ktoré budú voľne dostupné na známych portáloch aj webe Totemu

Cesta domov Šumienkám ubehla rýchlo a ani nestačila na to, aby sa o všetkom dostatočne porozprávali. Bola to veľká a intenzívna škola v profesiálnom prostredí, za ktorú sú Šumienky rady a dúfáme, že ich to ešte viac zocelí a nabudí k ďalším radosť rozdávajúcím tancom a aktivitám. 

Radostným tancom ku zdraviu!

Daniela Račková
vedúca súboru

Fotogaléria

Zo života súboru

05.10.2019 12:00
3. až 5. októbra 2019, sa aktívny seniorský tanečný súbor Šumienky zúčastnil TRETIEHO FESTIVALU...
27.09.2019 12:00
27. septembra 2019 sa konal 12. ročník Festivalu Seniorov v Žiline, ktorý organizuje Senior klub...
20.05.2019 12:00
DOHŇANY. Už tradične sa seniorský tanečný súbor Šumienky z Dovalova zúčastňuje celoslovenskej...
18.07.2018 12:00
Medzigeneračné a dobrovoľnícke centrum TOTEM PLZEŇ z. s. v Českej republike pozvalo tanečný súbor...
08.05.2018 12:00
DOHŇANY. 8. mája 2018 sa v Dohňanoch uskutočnila tanečná súťaž POV DANCE 2018 v kategóriach deti,...
16.05.2017 12:00
Aj tento rok, 16. mája 2017, sa v Žiari nad Hronom konala Celoslovenská prehliadka moderného a...
30.09.2016 12:00
ŽILINA. Aktívny tanečný seniorský súbor Šumienky sa zúčastnil tradičného, 9. ročníku Festivalu...
10.09.2016 12:00
LIPTOVSKÝ HRÁDOK. Aktívny seniorský tanečný súbor Šumienky predstavil na priestranstve pod Skalou,...
10.05.2016 12:00
Dňa 10.5.2016, sa aktívny seniorský tanečný súbor Šumienky z Dovalova, zúčastnil v Žiari nad Hronom...
01.02.2016 12:00
Vystúpenie počas fašiangov v Kultúrnom dome v Dovalove.
1 | 2 >>

Kontakt

Informačný portál Dovalova Dovalovo 251, 033 01 Liptovský Hrádok, Slovensko +421908023084